Logo handhoreca.nl
home webshop winkelwagen 0
Gratis bezorging vanaf €150 Al ruim 30 jaar ervaring Meer dan 10.000 producten
  • Home
  • Blog
  • Gastronormbakken: de stille helden in elke professionele keuken

Gastronormbakken: de stille helden in elke professionele keuken

Gastronormbakken zijn misschien niet het spannendste item in de keuken, maar ze zijn wel één van de meest onmisbare. In vrijwel elke professionele keuken kom je ze tegen. Ze lijken simpel: rechthoekige bakken van RVS, polycarbonaat of kunststof. Maar juist die eenvoud maakt ze zo krachtig. Ze zorgen voor overzicht, structuur en een soepele workflow, of je nu werkt in een restaurant, bakkerij, hotelkeuken of cateringbedrijf.

Het idee achter het gastronorm-systeem ontstond in de jaren ’60 in Europa. Tot die tijd gebruikte elke keuken andere afmetingen en vormen, waardoor niets goed op elkaar aansloot. Een schaal paste dan weer niet in de koeling, of een pan bleek net te groot voor de oven. Met de komst van standaard GN-formats, zoals GN 1/1, GN 1/2 en GN 1/3, werd werken ineens veel efficiënter. Sindsdien passen gastronormbakken in praktisch elke combisteamer, koelwerkbank, bain-marie, warmhoudkast en transportwagen. Alles sluit op elkaar aan en dat maakt het werken in de keuken sneller, netter en rustiger.

Gastronormbakken zijn daarnaast enorm veelzijdig. Je kunt ze gebruiken voor mise-en-place, het bewaren van ingrediënten in koeling of vriezer, het garen in de combisteamer, het presenteren op buffetten en het transporteren van gerechten. Door de verschillende materialen kun je ze precies afstemmen op je manier van werken. RVS is ideaal voor hitte en bereiding, polycarbonaat is licht en doorzichtig en daardoor handig voor opslag en overzicht, en polypropyleen is praktisch en betaalbaar voor dagelijks gebruik. Met deksels, inzetbakjes en drainageplaten kun je ze ook nog eens helemaal naar je eigen voorkeur indelen.

Iedere keuken gebruikt gastronormbakken nét even anders. Sommige chefs gebruiken ze vooral om mise-en-place strak te organiseren, anderen hebben ze altijd klaar staan in de combisteamer, en er zijn keukens waar ze vooral dienen voor voorraadbeheer in de koelcel. En vaak heeft elke kok ook nog zijn of haar eigen systeem qua hoogtes, dieptes en combinaties.

Whatsapp Ons